Sadno drevje
Domov Koristni nasveti Bolezni Sadna gniloba ali Monilija

Sadna gniloba ali Monilija

monilija_plodovSadna gniloba je ena od najbolj razširjenih glivičnih bolezni, ki vsako leto uniči velik del jabolk in hrušk. Napade največkrat plodove, ko so ti že blizu zrelosti ali dozo­revajo. Gliva prodre v plod le skozi rane, ki nastanejo zaradi toče ali mehaničnih poškodb, grizenja raznih žuželk ali napada drugih glivičnih bolezni. Dostikrat se zdrav plod okuži od sosednjega, bolnega, če se tesno dotikata.monilija_vejicaNa plodu se najprej pojavi rjava lisa, na­vadno okrog rane, ki se hitro veča, pod njo se tkivo zmehča in gnije. Na nagnitem delu se pojavijo sivo-rumenkasti prašni kupčki, ki so razporejeni v obliki več koncentričnih krogov okoli vdornega mesta. Pozneje, ko zajame gniloba ves plod, pa so prašni kupč­ki nepravilno razporejeni. Plod dokončno zgnije in odpade, pogosto pa taki plodovi suhi obvise na drevju še čez zimo. Sadjarji so jih krstili za »mumije«.
Mumije so vir okužb v nasledniem letu, saj se na njih tvorijo poletni trosi. Če pa pride­jo v zemljo, po drugi zimi vzkalijo v poseb­na plodišča, iz katerih zimski trosi kužijo zdrave plodove. V skladiščih, kjer ni svet­lobe, se monilija pojavlja v obliki tako imenovane črne gnilobe. Plodovi so gnili in skoraj črne barve, na njih pa ni prašnih kupčkov. V prašnih kupčkih tvori gliva poletne trose.Pri rezi in tudi med rastjo vestno odstranju­jemo gnile plodove in mumije ter jih uniči­mo. Preprečujmo vse mehanične poškodbe plodov, zlasti tiste, ki jih povzročajo žužel­ke (najpogosteje jabolčni zavijač in druge vrste). Skrbimo za zatiranje škodljivcev, ki ranijo lupino plodov. Vestno zatirajmo škrlup.
Proti moniliji do neke stopnje učinkujejo radociram, radotiram, captan in ronilan. Slednji pa ne učinkuje proti škrlupu.

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL.: 01 364 31 95
GSM:

041 841 843

031 293 559

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

OKRASNE SADIKE

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 


RSS

Članov : 2
Vsebina : 111
Števec pogledov vsebine : 2883179
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP