Sadno drevje

Rez jablan

Mlade jablane režemo in vzgajamo glede na izbrano vzgojno obliko.
Rodno drevo, ki ga želimo obrezati, si najprej dobro ogledamo. Ugotovimo, kakšna je vzgojna oblika, rastnost in zdravstveno stanje drevesa.
Ne smemo pozabiti na rodni les. Pregledamo, koliko je rodnih brstov in kje se nahajajo. Kadar imamo veliko rodnih brstov, lahko močneje režemo. S tem smo opravili že prvo redčenje plodov. Kadar je rodnih brstov malo, moramo paziti, da jih z rezjo čim manj odstranimo.

Paziti moramo zlasti pri sortah, ki razvijejo rodne brste na koncu 10-30 cm dolgih enoletnih poganjkih (elstar, melrose, mutsu, jonadel, včasih zlati delišes). V takem primeru pustimo tudi tiste poganjke, ki izraščajo iz hrbtov vej. V obeh primerih bi bilo jeseni število plodov približno isto.
Po temeljitem ogledu drevesa začnemo z rezjo. Najprej odrežemo ali odžagamo vse odvečne, najdebelejše veje. Nato praviloma pričnemo obrezovati od vrha proti spodnjemu delu krošnje.
Stalno moramo upoštevati, da morajo biti zgornje veje krajše od spodnjih, tako da dobimo stožčasto obliko trikotnika. Prav tako naj bi bile stranske veje obraščene v obliki trikotnika , kar načelno velja za vsa sadna plemena.
Na vsaki veji, ki jo začnemo obrezovati, najprej poiščemo osnovno os. Obrezujemo od vrha osi (veje) proti osnovi.
lzrežemo vse daljše poganjke, ki izraščajo iz hrbta vej. lzjema so tiste sorte, ki rodijo na koncu daljših enoletnih poganikov. Poganjki na obrezani veji izraščajo levo in desno ter poševno navzdol iz osi veje. Kadar je poganjkov preveč, jih primerno razredčimo. Tako režemo od veje do veje, v kakršnem zaporedju si sledijo v krošnji.
Ko pridemo do zadnje spodnje veje, je drevo praktično obrezano. Še enkrat si ga ogledamo, odrežemo te kakšen odvečni poganjek, mlade poganjke privežemo v položno lego in s cepilno smolo zamažemo velike rane. Ne pozabimo porezati vseh koreninskih izrastkov in izrastkov iz debla.


Velika napaka začetnikov je, da skačejo z enega konca krošnje na drugega, pri tem pa veje nikjer ne obrežejo popolnoma. Tak način rezi je počasen in slab.
Sadnim drevesom stalno pomlajujemo rodni les. Obrezano drevo mora imeti čim ved dveletnega rodnega lesa in dovolj enoletnih bolj položno rastočih poganjkov, ki bodo naslednje leto razvili rodne brste.
Star in zverižen rodni les zamenjuiemo z mladim. Paziti moramo na posebnosti tistih sort, ki rodijo pretežno na kratkem zveriženem rodnem lesu.
V tem primeru rodni les samo nekoliko razredčimo in pustimo najbolj razvite brste.


Pri rezi je pomembno, če obrezuje določen del dreves v nasadu, če je le mogoče, stalno ista oseba. Tako se dobro spozna s posebnostmi rasti in ugotovi, kako se drevesa obnašajo po rezi. Po nekaj letih lahko precej natančno ocenimo, kakšna bosta pridelek in rast, če bo drevo obrezano tako kot prejšnja leta.

 

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL.: 01 364 31 95
GSM:

041 841 843

031 293 559

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

OKRASNE SADIKE

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 


RSS

Članov : 2
Vsebina : 111
Števec pogledov vsebine : 2892139
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP